Gıdaların neden olduğu zararlar büyük ölçüde güvenli olmayan ortamlarda, hijyenik olmayan gıda üretiminden kaynaklanmaktadır. Böyle üretilen gıdalar çeşitli sayılarda zararlı mikroorganizma, aşırı tarım ilacı kalıntısı gibi istenmeyen kimyasal maddeler ve cam, taş, toprak gibi fiziksel maddelerle bulaşarak insanların sağlığına zarar verir. Tüketici şikâyetlerinin büyük bir kısmı gıdalarda bulunan yabancı fiziksel maddelerden oluşmaktadır.
Fiziksel tehlikeleri üzerinde taşıyan ürünler ile ilgili şikayet, özel istek veya denetim sonrası Fiziksel Analiz Laboratuvarı’na gelen numunelerin Türk Gıda Kodeksi, TSE Standardı, Gıda Maddeleri Tüzüğü’ne göre analizleri yapılarak en kısa sürede, doğru ve güvenilir şekilde ilgili tarafa raporu verilmektedir.
Fiziksel Analiz Laboratuvarında gıda, gıda katkı, yem, yem katkı, su ve su ürünleri numunelerinin; organoleptik (renk, tad, koku, görünüş), rutubet/kurumadde, briks, pH, kırılma indisi, yabancı madde, elek analizleri, özgül ağırlık ile yem mikroskobisi gibi fiziksel analizler başarı ile yapılmaktadır.