Kimyasal Analiz Laboratuvarımızda Türk gıda kodeksinde ve Ürüne özgü ulusal ve uluslararası standartlarda yer alan gıda kontrol analizleri yapılmaktadır. Kimyasal Analiz Laboratuvarımız 6 alt bölümden oluşur.

Bölümler ve Hizmetlerimizin Bazıları

Genel Kimya Bölümü: Genel Yaş Kimya analizlerinin yapıldığı bölümdür. Ürünün etiket bilgileri (Yağ, Protein, Tuz Miktarı vb.), enerji ve karbonhidrat değerleri gibi ürün paketinde yer alabilecek analizlerin yapıldığı bölümdür.

Mikotoksin Bölümü: Mikotoksin, küfler tarafından oluşturulan ikincil toksik bileşiklere verilen genel isimdir. Mikotoksinler, gıda ve yemlerde bulunan kimyasal etkenler içerisinde insan ve hayvan sağlığını tehdit eden en ciddi risk faktörlerinden biridir. Tarımsal ürünlerde mikotoksin oluşumu, ürüne bağlı olmak üzere; hasattan tüketime kadar her aşamada meydana gelebilmektedir. Beslenme ve sağlık açısından birçok ürün mikotoksin riski taşımaktadır.

Katkı Bölümü: Katkı; gıdalarda ve yemlerde tüketimi teşvik veya raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan kimyasallar (tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar vs) tespit edilmektedir. Katkı Maddeleri üreticiler tarafından Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde belirtilen sınırlar dâhilinde kullanıldığında insan sağlığı üzerinde risk teşkil etmez. Fakat amaçları dışında kullanıldıklarında mesela tağşiş gibi, ya da kusurları kapatıcı olarak, belirtilen limitleri aşarak kullanıldıklarında insan sağlığı üzerinde risk teşkil ederler.

Kalıntı Bölümü: Zirai ilaç kalıntısı (pestisit) analizi yapılmaktadır. Tarımsal üretimde, bitkilere zarar veren pek çok hastalık etmeni ve zararlı vardır. Bu zararlılardan korunmak ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kimyasal mücadele yapılmakta yani zirai ilaç kullanılmaktadır. Pestisit adı verilen bu maddeler zararlıları ve hastalık etmenlerini yok eder. Ancak bu ilaçlar belirtilen miktarlardan fazla ya da hasat dönemine yakın ve hasat sırasında kullanıldığında üründe kalır. Bu gıdaların tüketilmesi halinde, zamanla insanların vücudunda birikerek kansere yol açmaktadır. Bu nedenle pestisit analizi çok önemlidir.

Mineral Bölümü: Mineral Analiz Laboratuvarında insan sağlığını direkt olarak etkileyecek minerallerin varlığının tespiti, gıda ve ürün güvenilirliği, gıdanın besleyici değerinin belirlenmesi amacıyla kontrol işlemleri yapılmaktadır. Gıda güvenliği ve besleyici değerinin belirlenmesinde gıdanın içerdiği metal düzeyi önemli yer tutmaktadır. Özellikle bazı minerallerin belirli dozların üzerine çıkması insan sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Ambalaj Bölümü: Gıdaya uygun ambalaj seçimi, gıdanın tüketiciye fiziksel ve kimyasal etkilerden korunmuş, mikrobiyolojik bozulmalara karşı güvenli olarak ulaşmasını sağlamaktadır. Uygun olmayan ambalaj, koruma özelliğini yitirerek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak tüketici sağlığını tehdit etmektedir.