YÜZEY VE EKİPMAN HİJYEN KONTROLÜ

Hijyen Yönetmeliğinin amacı, tesislerde gerekli ekipman ve dezenfeksiyonlarla temiz bir çalışma sahası yaratmaktır.

Temizlik ve hijyenin önemli olduğu tüm kozmetik üretim alanları için uygun ürünlerden swab örnekleri alınarak mikrobiyolojik olarak incelemeler yapılır.

Kozmetik firmalarında yüzey hijyeni analizlerinde bakılması gereken parametreler;

*Escherichia coli

*Staphylococcus aureus

*Toplam koliform Analizleri çalışılmaktadır.

PERSONEL  ELİ HİJYEN KONTROLÜ

Kozmetik ve Tuvalet ürünlerinin üretiminde görev alacak personel, hijyen ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) kurallarına göre eğitilmiş olmalıdır. Personel hijyeni yeterince yerine getirilmezse, bitmiş ürüne zararlı mikroorganizmaların bulaşma olasılığı artar.

Çalışan personelin bulaşıcı hastalığı olmamalı ve vücudunda açık yaraları bulunmamalıdır. Akne yada farklı deri hastalıklarına sahip personel kontaminasyon riski barındırdığından çalışma ve üretim esnasında dikkatli olmalıdır. Üretimde bulunan personelin çalışma sırasında koruyucu giysiler, başlık ve eldiven giymelidir. Üretim ve dolum alanlarının hemen dışında el yıkama bölümleri bulunmalıdır. Günlük giysileri değiştirmek için hazırlanmış odalarda yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.

Kozmetik firmalarında personel  el hijyeni  analizlerinde bakılması gereken parametreler;

*Escherichia coli

*Staphylococcus aureus

*Toplam koliform Analizleri çalışılmaktadır.

ORTAM HAVASI KONTROLÜ

Orta Havası testlerinin yapılması yani , havada bulunan mikroorganizma yükünün kontrol edilmesi başta sağlık olmak üzere, gıda ve kozmetik üretim alanlarında oldukça önem kazanmıştır.

Ortam havası çok sayıda mikrobiyal etken içerebilmektedir. Bioaerosol olarak da adlandırılan bu etkenler çeşitli yollarla üretilen ürün ve personellere  bulaşabilmektedir. Buna bağlı olarak üretilen ürünlerde bozulmalar ve  üretimde çalışanlarda çeşitli hastalıklar oluşabilir.  Bu nedenle üretim alanlarında ortam havasının kontrolü oldukça önemlidir. Çeşitli tedbirler alınarak dış ortamdan üretim alanlarına kontaminasyonların mümkün olduğunca engellenmesine çalışılırken, iç ortam havasındaki mikrobiyal etken yoğunluğunun düşürülmesine yönelik uygulamalar gerçekleştirilir.

Ortam havasında incelenen parametreler;

Toplam Bakteri,

Toplam Küf-Maya analizleri yapılmaktadır.