Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45-50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos ve Eylül ayında yapılır.
Bununla birlikte günümüzde hilenin oldukça fazla olduğu bal sektöründe sahte balı gerçek baldan ayırt etmek için Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ne göre analizler yapılmaktadır. Bal kalitesinin belirlenmesinde yalnızca tek bir parametre ile değil, birçok parametrenin incelenmesi gereklidir.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ne göre yapılması gereken analizlere buradan ulaşabilirsiniz.
Bu analizlerden en belirleyici olanlar ; Şeker Profili Analizi
Diastaz Sayısı Analizi
Prolin Analizi
Delta C13 Değerleri ve C4 Şeker Analizi
Sonuçlar yönetmeliğe uygunluk açısından değerlendirilerek raporlanmaktadır.