0212 588 42 48
Haftaiçi 08:00 - 18:00

Bal Analizleri

Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kapsamında, balda özel kalite kontrol şartları belirtilmiştir. Balın, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde belirtilen açıklaması; arıların doğal yollarla topladıktan sonra kendine özgü maddelerle değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristalleşebilen doğal ürün olarak ifade edilmektedir.

TSE’ye göre balın kalitesini gösteren parametreler; balın nem içeriği, şeker içeriği (fruktoz, glukoz, sükroz, maltoz, turanoz), HMF içeriği, diastaz sayısı, iletkenliği, pH değeri, serbest asitliği, Delta 13C, C4 şekerleri oranı ve prolin içeriği olarak belirlenmiştir. Bu parametrelerden elde edilen sonuçlar, TSE’nin yayımladığı “Bal Tebliği” içerisinde belirtilen referans aralığında ise üretilen balın tüketim için uygun olduğu söylenebilir. Gerçek balı sahtesinden ayırmanın en doğru ve en sağlıklı yolu, laboratuvar analizleri ile balın yapısının incelenmesidir. Balda yapılan taklit ve tağşiş, laboratuvarımızda ulusal ve uluslararası metotlar ile yapılan analizler ve ilgili kodeks, yönetmelik, tebliğ vb. yasal mevzuatlar baz alınarak, TÜRKAK 17025 standardına uygun kantitatif olarak gerçekleştirilmektedir.

  • Refraktometrik Rutubet Tayini
  • HMF (5-Hydroxymethyl-Furfural) Miktarı Tayini
  • Prolin Tayini
  • Serbest Asitlik Tayini
  • Elektriksel İletkenlik Tayini
  • Suda Çözünmeyen Madde Tayini
  • Toplam Şeker, İnvert Şeker, Sakkaroz Tayini
  • Toplam Kül Tayini
Bilim Sağlık ve Laboratuvar Hizmetleri © 2024 All Rights Reserved