Gıdalar çok çeşitli olup, bileşiminde farklı miktarlarda besin maddeleri denilen organik ve inorganik ögeler içermektedir. Bu besin maddeleri, laboratuvarlarda kalitatif analizlere tabi tutularak bileşimlerini oluşturan maddelerin saptanmasını ve bu maddelerin özelliklerinin incelenmesini sağlar. Günlük gereksinim için miktarı fazla olan ‘makro besin elementleri’ proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve sudan oluşmaktadır.
Gıdalardaki enerji değerinin hesaplanması, 26.01.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile yürürlüğe girmiştir. Bu madde gereği, 31.12.2019 tarihinden sonra tüm gıda işletmeleri bu yönetmelikte belirtilen hükümlere uymak zorunluluğuyla birlikte, ayrıca tüm ambalajlı gıdaların etiket beyanında gıdaların 100 g veya 100 ml’deki enerji değerinin belirtilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Enerji hesabı belirlenmeden önce, gıdanın ilgili matriksine uygun olarak rutubet, kül, protein, yağ ve diyet lif analizlerinin yapılmasının ardından karbonhidrat ve enerji hesapları yapılmaktadır.
Karbonhidrat = 100 – (nem + yağ + protein + kül)
Enerji (kcal) = (Yağ x 9) + (Protein x 4) + [(Karbonhidrat – Diyet Lif) x 4 + (Diyet Lif x 2)]
Başlıca analizler:
- Toplam Şeker Miktarı
- Tekli Doymamış Yağ Asitleri Miktarı Tayini
- Çoklu Doymamış Yağ Asitleri Miktarı Tayini
- Doymuş Yağ Asitleri Miktarı Tayini
- Trans Yağ Asitleri Miktarı Tayini
- Toplam Karbonhidrat
- Enerji Değerleri
- Kül Tayini
- Protein Tayini
- Rutubet ve Kuru Madde Tayini
- Yağ Miktar Tayini
- Toplam Diyet Lif Miktarı Tayini
- Tuz Miktar Tayini
- Kolesterol Miktarı Tayini