Katkı maddeleri; tek başına gıda maddesi olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma ve depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu doğrudan ya da dolaylı olarak artık ilgili gıdanın bileşeni olan maddelere verilen isimdir. Katkı maddeleri, sağlık açısından risk oluşturmaz; fakat tüketicinin alması gereken miktarlarının kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Laboratuvarımızda, ulusal ve uluslararası metotlarla katkı analizleri yapılmaktadır. Gıdaları, mikroorganizmaların sebep olduğu bozulmalara ve/veya patojen mikroorganizmaların gelişmesine karşı koruyarak raf ömürlerinin uzatılmasını sağlayan koruyucular; gıdalara renk veren veya rengini geri kazandıran, gıdaların doğal bileşenlerini ve genel olarak olduğu gibi gıda olarak tüketilmeyen doğal kaynakları içeren ve genellikle gıdanın karakteristik bir bileşeni olarak kullanılmayan renklendiriciler; sofralık tatlandırıcılarda veya gıdalarda tat vermek amacıyla kullanılan tatlandırıcılar; yağların acılaşması ve renk değişikliği gibi oksidasyonun neden olduğu bozulmalara karşı koruyarak gıdaların raf ömürlerinin uzatılmasını sağlayan antioksidanlar ve asitliği artıran veya gıdada ekşi bir tat oluşumunu sağlayan organik asitlerin analizleri, ilgili kodeks, yönetmelik, tebliğ vb. yasal mevzuatlar çerçevesinde, ulusal ve uluslararası metotlar ile TÜRKAK 17025 standardına uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
- Antioksidan Tayini (BHA, BHT, TBHQ)
- Nitrit ve Nitrat Tayini
- Sorbik Asit, Benzoik Asit ve Tuzları Miktarı Tayini
- Boya Miktar Tayini
- PHB (Metil, Etil ve Propil P-Hidroksibenzoat) Tayini
- HMF (5-Hydroxymethyl-Furfural)
- Asesülfam K, Aspartam ve Sakkarin Tayini
- Natamisin Tayini
- Organik Asit Tayini
- Kükürtdioksit (SO2) Tayini
- Melamin Analizi
- Kinin Miktarı Tayini