0212 588 42 48
Haftaiçi 08:00 - 18:00

Gıdalarda Fiziksel Analizler

Gıdalarda içerik kalitesi farklı yollarla ölçülebilir; ancak en popüler olanı, gıdanın kendine özgü ‘kalite niteliklerini’ tanımlamaktır. Gıdada gerekli olan kalite nitelikleri, gıdaya ait tebliğ ve TS standartlarında yer alan parametrelerle uygunluğunun tespiti için fiziksel analizlerle belirlenmektedir.

Fiziksel analizler temelde, gıdanın görünüm, renk, koku, tat ve doku gibi farklı özelliklerini belirlemek için organoleptik analizi; görünüş özellikleri dışında gıdanın raf ömrünü ve ağırlığını belirlemede yardımcı olan rutubet ve kuru madde oranı; pH, briks değeri, yoğunluk, net ağırlık, elek analizleri gibi bir veya daha fazla testin kullanılmasını içerir. Ayrıca, insan sağlığını olumsuz etkileyen ve şikayete neden olan bir diğer parametre ise gıdalarda bulunan yabancı maddelerdir. Üretimde kullanılan hammadde ve ambalajlı ürünlerde yabancı madde tespiti ve bu yabancı maddelerin sınıflandırılması (kusurlu tane, bozuk tane, lekeli tane, böcek yenikli tane vb.) önemli parametreler arasında yer almaktadır. Başlıca fiziksel analizler şunlardır:

  • Organoleptik/Görsel Muayene
  • Fiziksel Kusurlar
  • Boy Özellikleri
  • Hacim/Ağırlık Kontrolleri
  • Rutubet/Nem/Kuru Madde Tayini
  • Ambalaj Kontrolü
  • Kül Tayini
  • Yoğunluk Tayini
  • Elek Analizleri
  • pH Tayini
Bilim Sağlık ve Laboratuvar Hizmetleri © 2024 All Rights Reserved