Mikotoksinler, sıcak ve nemli ortamlarda gelişen Aspergillus, Penicillium ve Fusarium gibi küfler tarafından üretilen, toksik (zehirli) etkiye sahip metabolitlerdir ve kimyasal etkenleri, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden en ciddi risk faktörlerindendir. Özellikle hasat öncesi ve sonrası, taşınma veya depolama koşullarının uygun olmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadırlar. Bu toksinlerin tespiti için laboratuvarımızda, ulusal ve uluslararası metotlar ile TÜRKAK 17025 standardına uygun olarak şu analizler gerçekleştirilmektedir:
Aflatoksin B1 ve Toplam Analizleri; tahıl ve tahıl ürünleri, sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve bunların işlenmiş ürünleri, kurutulmuş meyveler ve bunların işlenmiş ürünleri, baharatlar gibi ilgili ürün gruplarında,
Aflatoksin M1 Analizi; süt ve süt ürünlerinde, bebek ve devam sütü, bebek ve devam formüllerinde,
Okratoksin A Analizi; tahıl ve tahıl ürünleri, kahve ve kahve ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, kakao ve kakao ürünleri, kurutulmuş meyveler ve ürünleri, şarap, bira ve baharatlar gibi ilgili ürün gruplarında,
Fumonisin Analizi; mısır ve mısır bazlı ürünlerde,
Zearalenon ve Deoksinivalenol Analizleri; tahıl ve tahıl ürünleri gibi ilgili ürün gruplarında,
Patulin Analizi; alkollü ve alkolsüz içeceklerde,
Histamin Analizi; su ürünlerinde kantitatif olarak analizleri yapılmaktadır.
Başlıca toksin analizleri şunlardır:
- Aflatoksin B1, B2, G1, G2 ve Toplam Aflatoksin Miktarı Tayini
- DON (Deoksinivalenol) Miktar Tayini
- Okratoksin A Miktar Tayini
- ZON (Zearalenon) Miktarı Tayini
- Patulin Miktar Tayini
- Fumonisin (FB1, FB2, FB1+FB2) Tayini
- Aflatoksin M1 Tayini
- Histamin Tayini