Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği ile Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği’nde yer alan yağların tekniğine uygun üretilmesi ve tüketiciye sunulması, insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Süreçlerin uygunluğu, ancak ilgili kalite ve saflık kriterlerinin belirlenmesi ile mümkündür. Örneğin, sterol tayini, zeytinyağının saflığının belirlenmesinde ve tağşişin saptanmasında en önemli yöntemdir. Zeytinyağına başka bitkisel yağların karışıp karışmadığının belirlenmesi için toplam sterol miktarı ve sterol kompozisyonu belirlenmelidir. Laboratuvarımızda, ulusal ve uluslararası metotlar ile ilgili kodeks, yönetmelik, tebliğ vb. yasal mevzuatlar baz alınarak, TÜRKAK 17025 standardına uygun bu analizler, kalitatif ve kantitatif olarak gerçekleştirilmektedir.
- Yağ Asitleri Kompozisyonu Metil Esterleri Tayini
- Özgül Ağırlık Tayini
- Kırılma İndisi Tayini
- Çözünmeyen Safsızlıklar
- İyot Sayısı Tayini
- Peroksit Sayısı Tayini
- Serbest Yağ Asitliği/Asit Sayısı Tayini
- Sterol Kompozisyonu
- Sabunlaşmayan Madde Miktarı Tayini
- Sabunlaşma Sayısı Tayini
- UV’de Özgül Absorbans Tayini
- Sabun Miktarı Tayini
- Mineral Yağ Aranması
- Rutubet ve Kuru Madde Tayini
- Kül Tayini
- Bağıl Yoğunluk Tayini