Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği, zeytinyağını “Sadece zeytin ağacı Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır.” şeklinde tanımlamaktadır. Zeytinyağı, bugün taklit üretimden ve tağşişten en çok etkilenen gıdaların başında gelmektedir. Zeytinin yetiştiği ortam, hasat dönemi, sıkım aşaması ve şişelenmesi gibi tüm süreçlerin uygunluğu, kalite ve saflık kriterlerinin belirlenmesi için ilgili analizlerin yapılması ile ortaya koyulmaktadır. Laboratuvarımızda, ulusal ve uluslararası metotlar ile zeytinyağı kalitesini belirleyici analizler, ilgili kodeks, yönetmelik, tebliğ vb. yasal mevzuatlar baz alınarak TÜRKAK 17025 standardına uygun olarak kantitatif şekilde gerçekleştirilmektedir.
- Yağ Asitleri Kompozisyonu Metil Esterleri Tayini*
- Sterol Kompozisyonu**
- Serbest Asitlik Tayini
- Peroksit Değeri Tayini
- UV’de Özgül Absorbans Tayini
*Yağ Asitleri Kompozisyonu Metil Esterleri Tayini (Bütirik Asit, Kaproik Asit, Kaprilik Asit, Kaprik Asit, Undekanoik Asit, Laurik Asit, Tridekanoik Asit, Miristik Asit, Miristoleik Asit, Pentadekanoik Asit, Pentadekenoik Asit, Palmitik Asit, Palmitoleik Asit, Heptadekanoik Asit, Heptadekenoik Asit, Stearik Asit, Oleik Asit, Elaidik Asit, Linoleik Asit, Linolelaidik Asit, Gama-Linolenik Asit, Alfa Linolenik Asit, Araşidik Asit, Eikosenoik Asit, Eikosadienoik Asit, Eikosatrienoik Asit, Erusik Asit, Araşidonik Asit, Eikosapentaenoik Asit, Heneikosanoik Asit, Behenik Asit, Dokosadienoik Asit, Dokosahekzaenoik Asit, Trikosanoik Asit, Lignoserik Asit, Nervonik Asit)
**Sterol Kompozisyonu (Sterol ve Eritrodiol+Uvaol Bileşiminin ve Miktarının Tayini (kolesterol, α-cholestanol, brassicasterol, 24-methylene cholesterol, campesterol, campestanol, stigmasterol, Δ-7-campesterol, Δ-5,23 stigmastadienol, clerosterol, ß-sitosterol, sitostanol, Δ-5 avenasterol, Δ-5-24-stigmastadienol, Δ-7-stigmastenol, Δ-7-avenasterol, erythrodiol, uvaol))