Gıda katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde; “Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda hammaddesi ya da yardımcı madde olarak kullanılmayan; tek başına besleyici değeri olan veya olmayan; seçilen teknoloji gereği kullanılan, işlem veya imalat sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddede bulunabilen; gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir.” şeklinde açıklanır.
Doğal olarak tüketilmeyen, içerisinde katkı maddesi bulunan gıdaların yararlarının yanı sıra doğru ve yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olmayan şekilde kullanılmasından dolayı zararları vardır.
Gıdalarda en çok kullanılan 10 katkı maddesi nelerdir?
Karmin (E120)
Aspartam (E951)
Glukoz Fruktoz Şurubu
Monosodyum Glutamat (MSG)
Trasn Yağ
Bazı Gıda Boyaları (Sunset Yellow ( E110), Tartrazin (E102), Karmoisine( E122), Quinoline (E104), Allura Red( E129))
Sodyum Sülfit (E250)
BHA ve BHT
Sülfür Dioksit
Potasyum Bromat
Peki ya bu katkı maddelerinin yararları ve zararlar nelerdir?
Katkı Maddelerinin Yararları;
Katkı maddeleri gıdaların daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Gıdaların tat, lezzet ve kokularının çok daha güzel olmasını sağlar.
Gıdaların şekil ve renklerini düzeltir.
Gıdaların görünüşlerini daha güzel bir hale getirir.
Gıdaların kalite ile sağlamlığını korumalarını sağlar.
Gıdalarda hastalık oluşmasına neden olan mikroorganizmaların oluşmasına engel olur.
Gıdaların besleyici ve biyolojik değerlerinin korumalarına yardım eder.
Katkı Maddelerinin Zararları;
Gıdaların doğal lezzetlerinin bozulması.
Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski.
Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski.
Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
Sonuç olarak, faydasının yanı sıra zararları da olan Gıda Katkı maddelerinin hiç tüketilmemesi gerekse de bazen bu durum mümkün olmuyor. Burada önemli olan bu maddeleri yasaların belirlediği şekilde ve miktarda kullanılmasını sağlayarak tehlikeleri olabildiğince minimuma indirmektir.
Her türlü Gıda Katkı Maddesi üretimden tüketime kadar olan aşamalarında Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı tüzük ve yönetmeliklere uyulmalı ve bu şekilde tüketime sağlıklı gıdalar sunulmalıdır.
BİLİM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olarak Gıda Katkı Analizleri alanında yetkin ve tecrübeli ekibimiz, yüksek kaliteli cihazlarımız ile gerçekleştirdikleri analizler ve tecrübelerine dayanarak yaptıkları sonuç değerlendirmeleri ile müşterilerimize sağlıklı ve güvenilir bilgiler vermektedir.