Koruyucu Etkinliğinin Kontrolü
Bütün kozmetik ürünler mikroorganizmalar tarafından kontamine olmaya açıktır. Bakteri , maya ve mantarların büyümesi, suyun varlığına, bu tip organizmalar için besin sağlayıcı bir ortam oluşturan formülasyon bileşenlerine , saklama sıcaklığına ve kullanılan koruyuculara bağlıdır. Mineral yağlar, göz farları ve tozlar gibi su içermeyen ürünler, tekrarlanan kullanımlarda kontamine olabilirler.
Ancak su içermedikleri için organizmaların büyümesini arttırıcı etki göstermezler. Kozmetik preparatlarda kullanılan koruyucular sulu ortamda büyümeyi engellemek, susuz ortamda ise organizmaların dayanıklılığını azaltmak amacıyla formülasyonlara eklenirler.
Kozmetik ürünler genellikle steril preparatlar değildir. Steril olmayan hammadeler ile hazırlanırlar ve üretim sırasında da sterilizasyon uygulanmaz. Ayrıca bu preparatlar tekrarlanan kullanıma uygun olan ve mikroorganizma girmesi kolay ambalajlarda sunulurlar.
Patojen olan ve olmayan mikroorganizmalarla kontaminasyon görülebilir.Pseudomonas aeruginosa, Staphyloccocus aureus gibi patojen mikroorganizmalar tüketici sağlığının zarar görmesine neden olurken. Patojen olmayan organizmalar preparat kalitesinde önemli bozulmalara neden olurlar.
Koruyucu etkinlik testleri, kozmetik preparatların güvenirliliğinde ve tüketici tarafından kabul edilmesinde çok önemli yer tutarlar. Bu testler, bir üründe kullanılması gereken koruyucunun tipini ve etkin olduğu konsantrasyonu bulmak amacıyla yapılır. Çok az miktarda koruyucu kullanıldığında, preparatın özelliklerinde (renk, koku, viskozite gibi) farklılıklar veya kullanıcıda herhangi bir zarara neden olacak şekilde mikroorganizma büyümesi görülebilir. Çok fazla kullanıldığında ise, deride kullanıcıyı rahatsız edecek şekilde tahriş (kızarıklık, yanma, kaşınma gibi ) görülebilir ve ürünün fiyatı artar. Bütün bu nedenlerle, koruyucu etkinlik testleri, ürünün güvenle kullanılabileceği konsantrasyonu seçmenin yanı sıra, ürünün fiıyatının gerektiğinden fazla olmaması içinde yapılması gerekli testlerdir.