Stabilite analizinin amacı, kozmetik ürünlerin raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite standartlarının yanı sıra uygun koşullar altında depolandığını ve işlevselliğinin sürdürülebilirliğini kanıtlamaktır.
Stabilite testinde, belirlenen bekletme sürelerinin sonunda ürünler; renk, koku, görünüm, pH, ağırlık değişimi, viskozite, mikrobiyal yük ve gerekli ise Uluslararası Avrupa Farmakopisi Analiz Metotları’na göre yapılan antimikrobiyal etkinlik ve ambalaj testlerine tabi tutularak fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan incelenmektedir. Ambalaj materyalinde kırılma, çatlama, sızdırmazlık testleri de en az ürün testleri kadar önemlidir.
Stabilite testi, gerçek zamanlı ya da hızlandırılmış koşullar altında gerçekleştirilebilmektedir; bu koşullara bağlı olarak sıcaklık koşulu dahilinde, en az 40°C’den başlayarak 40°C/45°C/55°C‘lik kabinlerde hızlandırılmış stabilite analizleri yapılmaktadır.
- Aerobik Mezofilik Bakteri Sayımı
- Küf ve Maya Sayımı
- Candida Albicans Aranması
- Escherichia Coli Aranması
- Pseudomonas Aeruginosa Aranması
- Staphylococcus Aureus Aranması
- Ambalaj Kontrolü
- Ağırlık Değişimi
- Koku, Renk, Görünüş
- pH Tayini
- Yoğunluk Tayini