Deniz Suyu: Deniz ve okyanuslarda bulunan içinde bir çok element ve tuz içeren saf olmayan sudur. Okyanuslarda ortalama tuzluluk oranı %3.5’tir.Yani 1 kg suda 35 gram tuz bulunur.Böylece %88,8 klor bileşimi oluşur ve en büyük oran 77.7 ile sodyum klorüre aittir. Ülkemizde ve denize kıyısı olan birçok ülkede deniz turizmi oldukça gelişmiş durumdadır. Birçok kişi özellikle yaz aylarında serinlemek için denizlere akın etmektedir. Bu nedenle deniz suyunun kalitesi insan sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Su Kirliliği Yönetmeliği’ne göre deniz sularının kimyasal ve fiziksel kalite kontrol kriterleri aşağıdaki gibidir.
Parametre |
Kriter |
Düşünceler |
pH |
6.0-9.0 |
– |
Renk ve bulanıklık |
Doğal |
Doğal suiçi yaşam için gerekli fotosentez aktivitesinin, ölçüm derinliğindeki normal değerini % 90’dan fazla etkilemeyecek kadar olmalıdır. |
Yüzer madde |
– |
Yüzer halde yağ, katran vb. sıvılarla çöp vb. sıvılarlara çöp vb. katı maddeler bulunamaz. |
Askıda katı madde (mg/L) |
30 |
– |
Çözünmüş oksijen (mg/L) |
Doygunluğun % 90’nından fazla |
Çözünmüş oksijen değerleri derinlik boyunca izlenmelidir. |
Parçalanabilir organik kirleticiler |
– |
Seyreldikten sonra çözünmüş oksijen varlığını yukarıda öngörülen değerden daha fazla tehlikeye düşürecek miktarda olmamalıdır. |
Ham petrol ve petrol türevleri (mg/L) |
0.003 |
Su, biyota ve sedimanda ayrı değerlendirilmeli ve tercihan hiç bulunmamalıdır. |
Radyoaktivite |
– |
Sözkonusu deniz ortamına ait doğal radyoaktivite tür ve seviyeleri aşılmayacaktır. Yapay radyoaktivite ölçülmeyecek düzeyde bulunacaktır. |
Üretkenlik |
– |
Söz konusu deniz ortamına ait mevsimsel üretkenlik seviyeleri korunacaktır. |
Zehirlilik |
Bulunmayacak |
|
Fenoller (mg/L) |
0.001 |
|
Çeşitli ağır metaller |
||
Bakır, (mg/L) |
0.01 |
|
Kadmiyum, (mg/L) |
0.01 |
|
Krom, (mg/L) |
0.1 |
|
Kurşun, (mg/L) |
0.1 |
|
Nikel, (mg/L) |
0.1 |
|
Çinko, (mg/L) |
0.1 |
|
Civa, (mg/L) |
0.004 |
|
Arsenik, (mg/L) |
0.1 |
|
Amonyak, (mg/L) |
0.02 |
Bununla birlikte T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından denizlerde denetlenen mikrobiyolojik kriterler;
-Toplam Koliform
-Fekal Koliform
-Fekal Streptekok