0212 588 42 48
Haftaiçi 08:00 - 17:00 / C.tesi 08:00 - 15:00

Yeni Gıda Etiketleme Yönetmeliği

AnaSayfa / Haberler / Yeni Gıda Etiketleme Yönetmeliği
Gıda
May
18
2018

Yeni Gıda Etiketleme Yönetmeliği

YENİ GIDA ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ VE ZORUNLU ANALİZLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Son tüketiciye sunulan gıdaların beslenme ve sağlık beyanlarına ilişkin kurallar yeniden belirlendi. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak 26 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe bağlı ikincil mevzuatla çok sayıda değişiklikler getirilmiştir. Bu değişiklikler; gıda etiketlerinin sahada olan ürünler için içerdiği bileşenler kapsamında sağlık ve beslenme beyanları dahil uygun bilgilendirmeleri içerecek şekilde güncel mevzuata uygun yeniden nasıl dizayn edileceğinin, sahaya yeni sunulacak olanların etiketlerinin bu kapsamda nasıl hazırlanacağının, bu bilgilerin broşür ve reklam tanıtımda nasıl kullanılacağının yöntemi gibi detayları kapsamaktadır.

Özetle;
• Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gramında veya 100 ml’sinde enerji değeri ile birlikte besin öğeleri (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarının yer alması zorunlu olacaktır.
• Lokanta ve kafe gibi gıda toplu tüketim yerlerinde tüketicilere arz edilen gıdaların adı ve alerjen bileşenlerin belirtilmesi zorunluluğu getiriliyor.
• Ayrıca gıdanın bileşiminde alkol(etil alkol) ve/veya domuzdan elde edilen ürün bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler bilgilendirilecektir. Bu bilgiler tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla son tüketiciye sunulacaktır.
• Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği ile gıdalarda 12 beslenme beyanı ve 203 sağlık beyanı kullanılabilecek. Örneğin; D vitamini için; “D vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur” beyanı yapılacaktır.
• Gıdanın Gluten içeriğine dair vurgulama yapılacaktır. Şayet, gıda Gluten içeriği yönünden işlemden geçirilmiş ise atıf yapılan diğer bilgilere ilave olarak, “Gluten İntoleransı olan bireyler için özel olarak formüle edilmiştir” veya “Çölyak hastaları için özel olarak formüle edilmiştir” şeklinde ifadeler kullanılacaktır.
• Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2019’a kadar bu hükümlere uymak zorunda olacaktır. Söz konusu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğine Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Laboratuvarımızda “Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” ve “Beslenme ve Sağlık Beyanları” Yönetmeliklerine göre gıdaların kontrolü için ihtiyaç duyulan tüm ürün ve ürün grupları analizleri yapılmaktadır. Yönetmelikle getirilen sorumluluklar ve yapılması gereken analizlerin detayları hakkında laboratuvarımıza başvurabilirsiniz.


Bilim Sağlık ve Laboratuvar Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.

Şehremini Mh. Kızılelma Cd. No: 6
Fındıkzade Fatih - İSTANBUL
Pazartesi - Cuma: 08:00 - 17:00
Cumartesi: 08:00 - 15:00
Bilim Sağlık ve Laboratuvar Hizmetleri 2020 All Rights Reserved
Web sitemizdeki çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Çerez (Cookie) Politikası’nı incelemenizi rica ederiz.
Onaylıyorum