0212 588 42 48
Haftaiçi 08:00 - 18:00

Su Analizleri

Sular, kaynağına göre yüzey suları (nehir, göl vb.), kaynak suları ve kuyu suları; kullanım amacına göre ise içme ve kullanma suları olmak üzere sınıflandırılır. Su analizi, suyun kalitesini ve bileşimini değerlendirerek, içme, endüstriyel kullanım, tarım ve su ekosistemleri için güvenli ve temiz olmasını sağlayan önemli bir süreçtir.

İçme ve kullanma suları, insan sağlığını doğrudan etkilediğinden, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” ile belirlenen kriterlere uygun olmalıdır. Bu yönetmelik, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini kapsayan detaylı analizler yapılmasını zorunlu kılar.

Yönetmeliğe göre belirtilen fiziksel analizlerden sularda; 

Tat: Su doğal ve hoş içimli olmalıdır, aksine ekşi, tuzlu, acı olmamalı, içildiği zaman boğazda kuruluk, buruşukluk hissi yaratmamalıdır. Suya karışan organik tuzlar, demir, sodyum, çinko, mangan, bakır ve potasyum tuzları tatlarından da tespit edilebilir.

Bulanıklık: Suyun içinde asılı bulunan maddelerden, gözle görünen büyük tortulara kadar; kum, kil, silis, kalsiyum karbonat, demir, mangan, sülfür gibi maddeler bulanıklığa neden olur.

Koku: Mikroorganizmaların fermantasyonu, dışkı, idrar karışması, organik maddelerin ayrışması, endüstriyel artıkların ve çeşitli atıkların karışması suda kötü koku oluşmasına sebep olur.

pH: Suda kalsiyum karbonat ve alkali tuzlar bulunursa alkali (bazik), fazla karbondioksit varsa asit reaksiyon gösterir. Suda fazla alkaliliğin olması, kokuşmanın varlığını gösterir. Suyun pH’ı nötr veya hafif alkali olmalıdır. Kaynak sularında pH 7.0-8.5, içme ve kullanım sularında pH 6.5-9.5 sınırları içinde olmalıdır.

Amonyum: Amonyak, suda eridikten sonra “Amonyum” adıyla anılan NH4+ formülündeki iyon halinde suda bulunur. Bu, suyun kullanılmış sularla kirlendiğini ve devam eden kirliliğini gösterir.

Florür: Birçok suda eser miktarda florür bulunur; fakat daha yüksek konsantrasyonlar genellikle yeraltı kaynaklarıyla ilişkilendirilir.

Toplam Organik Karbon (TOC): Saf su ve sulu sistemlerdeki organik bileşiklerdeki toplam karbon miktarının bir ölçüsüdür. TOC’nin, doğal ve endüstriyel kaynakları kapsayan çeşitli kökenleri vardır. Bazı endüstriyel işlemler, boyaları, solventleri, alerjenleri ve kirli yoğuşmayı su kaynaklarına salarak TOC seviyelerine katkıda bulunur. Kişisel bakım ürünleri ve farmasötiklerin imalatı, aynı zamanda kozmetik ürünleri, temizlik deterjanlarını, ilaçları ve farmasötik bileşikleri yıkarken TOC’ye katkıda bulunur.

Sertlik: Başta kalsiyum ve magnezyum katyonları olmak üzere çeşitli çözünmüş çok değerlikli metalik iyonlardan kaynaklanır. Sertlik değerinin düşük ve yüksek olmasının avantaj ve dezavantajları vardır. Sertlik, suyun sabunla reaksiyona girme kapasitesinin ölçüsüdür; sert su, köpük oluşturmak için çok daha fazla sabun gerektirir. Yumuşak su tatsızdır. Sulama amacıyla orta derecede sert su, yumuşak suya tercih edilir.

Suyu kullanımdan önce ve kullanım aşamasında belirli aralıklarla ilgili analizlerin yaptırılması ve suyun kullanılabilirliğinin kontrol edilmesi gereklidir. Laboratuvarımızda bu analizler, ulusal ve uluslararası metotlar ile ilgili kodeks, yönetmelik, tebliğ vb. yasal mevzuatlar baz alınarak, TÜRKAK 17025 standardına uygun olarak kantitatif şekilde gerçekleştirilmektedir.

  • Bulanıklık Tayini
  • Renk Tayini
  • Koku Tayini
  • Tat Tayini
  • Ph Tayini
  • İletkenlik
  • Amonyum/Amonyum Azotu Tayini
  • Nitrit/Nitrit Azotu Tayini
  • Klorür Tayini
  • Sertlik Tayini
  • Florür Tayini
  • Sülfat Tayini
  • Toplam Organik Karbon (TOC)
  • Serbest Klor Miktar Tayini
  • Oksitlenebilirlik Miktar Tayini
  • Permanganat İndeksi Tayini
  • Element Analizleri*

*Element Analizleri; Alüminyum (Al), Krom (Cr), Mangan (Mn), Demir (Fe), Nikel (Ni), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Arsenik (As), Selenyum (Se), Kadmiyum (Cd), Antimon (Sb), Civa (Hg), Kurşun (Pb), Sodyum (Na), Magnezyum (Mg), Fosfor (P), Potasyum (K), Kalsiyum (Ca) Miktarı Tayini

Su Mikrobiyolojik Analizleri;

  • Legionella Sayımı
  • Koliform Bakteri Sayımı
  • Escherichia coli Sayımı
  • Koloni Sayımı (22 C)
  • Koloni Sayımı (37 C)
  • Sülfit İndirgeyen Anaerob Bakteri (Clostridia) Sporlarının Aranması ve Sayımı
  • Fekal Enterokokların Sayımı
  • Pseudomonas aeruginosa Sayımı

Not: Laboratuvarımız, mikrobiyolojik su analizleri için numune alma süreçlerinde 17025 akreditasyonuna sahiptir.

Bilim Sağlık ve Laboratuvar Hizmetleri © 2024 All Rights Reserved