Üretim alanları, hijyen ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) kurallarına göre dizayn edilmeli ve görev alacak personel, belirtilen kurallar konusunda eğitilmiş olmalıdır. Personel, hijyen ve GMP kurallarını yerine getirmez ve kişisel hijyenine önem vermezse, bitmiş ürüne zararlı mikroorganizmaların bulaşma olasılığı artar.
Üretim alanlarında çalışan personelin bulaşıcı hastalığı olmamalı ve vücudunda açık yaralar bulunmamalıdır. Akne ya da farklı deri hastalıklarına sahip personel, kontaminasyon riski taşıdığından çalışma ve üretim esnasında dikkatli olmalıdır. Temizliğin ve hijyenin önemli olduğu tüm yüzeyler için uygun swap örnekleri alınarak mikrobiyolojik tespit yapılır ve patojen mikroorganizmaların varlığına yönelik analizler gerçekleştirilir.
- Aerobik Koloni Sayımı
- Escherichia coli Sayımı
- Koliform Bakteri Sayımı
- Staphylococcus aureus
- Enterobacteriaceae Aranması ve Sayımı
- Küf ve Maya Sayımı
- Listeria monocytogenes Aranması
- Salmonella spp. Aranması