Zeytinyağı, zeytin ağacının olgun meyvelerinden sadece fiziksel yöntemlerle elde edilen ve yağın bozulmasına neden olmayacak koşullarda, özellikle ısıya maruz kalmayacak şekilde yıkama, presleme, santrifüjleme ve süzme dışında hiçbir işlem görmemiş yağdır.
Ülkemizde hem üretimi hem de tüketimi fazla olan ve gittikçe artan temel besin kaynaklarımızın arasında zeytinyağı yer almaktadır.
Zeytin ve zeytinyağında yapılması önemli olan analizler, kalite ve saflık kriterleri olarak iki grupta incelenir:
KALİTEYİ BELİRLEYEN PARAMETRELER
Serbest yağ asitliği
Peroksit tayini
UV soğurma değerleri
Eterde çözünmeyen safsızlıklar
Nem ve uçucu madde
Ağır metaller
Duyusal özellikler (Natürel zeytinyağı için)
SAFLIĞI BELİRLEYEN PARAMETRELER
Kırılma indisi
Yağ asitleri kompozisyonu
Sterol kompozisyonu
Toplam sterol miktarı
ß-pozisyonlu palmitik ve stearik
Vaks miktarı
Trigliserit kompozisyonu
Stigmastadien miktarı
Bağıl yoğunluk
Sabunlaşma sayısı
İyot sayısı
Trans yağ asitleri
Gerçek ve teorik ECN42 arasındaki maksimum fark
Trigliseritlerin 2-pozisyonundaki toplam doymuş asitler
Eritrodiol
Uvaol Mumsu maddeler
Zeytinyağı tağşişi ve bu tağşişin hangi analizlerle anlaşılabileceği konusunda birkaç örnek vermek gerekirse:
-Zeytinyağına başka bitkisel yağların karıştırılması;
Sabunlaşmayan madde analizi
Toplam sterol miktarı ve sterol kompozisyonu
Yağ asidi kompozisyonu
Trans yağ asitleri içeriği
ECN42
Trigliseritlerin 2. Pozisyonlu palmitik ve stearik asit toplamı
-Zeytinyağına pirina yağı karıştırılması;
Eritrodiol ve uvaol miktarı
Alifatik alkoller
Vaks miktarı
-Doğal zeytinyağına rafine zeytinyağı karıştırılması;
UV ışığında özgül soğurma değerleri
Trans yağ asitleri içeriği
Stigmastadien miktarı
Laboratuvarımız tağşiş ve taklidin saptanmasına veya kalitesinin ispatlanmasına yönelik yaptığı analizlerle hizmet vermektedir. Bu analizler kimyasal ve fiziksel analizleri kapsamakta olup analizlerimiz kalite standartlarımıza uygun TSE, AOAC, COI, AOCS gibi ulusal ve uluslararası kabul görmüş güncel metotlarla gerçekleştirilmektedir.