Zeytinyağı, zeytin ağacının olgun meyvelerinden sadece fiziksel yöntemlerle elde edilen ve yağın bozulmasına neden olmayacak koşullarda, özellikle ısıya maruz kalmayacak şekilde yıkama, presleme, santrifüjleme ve süzme dışında hiçbir işlem görmemiş yağdır.
Ülkemizde hem üretimi hem de tüketimi fazla olan ve gittikçe artan temel besin kaynaklarımızın arasında zeytinyağı yer almaktadır.
Zeytin ve zeytinyağında yapılması önemli olan analizler, kalite ve saflık kriterleri olarak iki grupta incelenir:
KALİTEYİ BELİRLEYEN PARAMETRELER
SAFLIĞI BELİRLEYEN PARAMETRELER
Zeytinyağı tağşişi ve bu tağşişin hangi analizlerle anlaşılabileceği konusunda birkaç örnek vermek gerekirse:
-Zeytinyağına başka bitkisel yağların karıştırılması;
-Zeytinyağına pirina yağı karıştırılması;
-Doğal zeytinyağına rafine zeytinyağı karıştırılması;
Laboratuvarımız tağşiş ve taklidin saptanmasına veya kalitesinin ispatlanmasına yönelik yaptığı analizlerle hizmet vermektedir. Bu analizler kimyasal ve fiziksel analizleri kapsamakta olup analizlerimiz kalite standartlarımıza uygun TSE, AOAC, COI, AOCS gibi ulusal ve uluslararası kabul görmüş güncel metotlarla gerçekleştirilmektedir.