0212 588 42 48
Haftaiçi 08:00 - 18:00

Zeytinyağı üretiminde yapılan hilelere karşı laboratuvar analizleri

Anasayfa / Haberler / Zeytinyağı üretiminde yapılan hilelere karşı laboratuvar analizleri
Gıda
Oca
06
2021

Zeytinyağı üretiminde yapılan hilelere karşı laboratuvar analizleri

Zeytinyağı, zeytin ağacının olgun meyvelerinden sadece fiziksel yöntemlerle elde edilen ve yağın bozulmasına neden olmayacak koşullarda, özellikle ısıya maruz kalmayacak şekilde yıkama, presleme, santrifüjleme ve süzme dışında hiçbir işlem görmemiş yağdır.

Ülkemizde hem üretimi hem de tüketimi fazla olan ve gittikçe artan temel besin kaynaklarımızın arasında zeytinyağı yer almaktadır.

Zeytin ve zeytinyağında yapılması önemli olan analizler, kalite ve saflık kriterleri olarak iki grupta incelenir:

KALİTEYİ BELİRLEYEN PARAMETRELER

  • Serbest yağ asitliği
  • Peroksit tayini
  • UV soğurma değerleri
  • Eterde çözünmeyen safsızlıklar
  • Nem ve uçucu madde
  • Ağır metaller
  • Duyusal özellikler (Natürel zeytinyağı için)

SAFLIĞI BELİRLEYEN PARAMETRELER

  • Kırılma indisi
  • Yağ asitleri kompozisyonu
  • Sterol kompozisyonu
  • Toplam sterol miktarı
  • ß-pozisyonlu palmitik ve stearik
  • Vaks miktarı
  • Trigliserit kompozisyonu
  • Stigmastadien miktarı
  • Bağıl yoğunluk
  • Sabunlaşma sayısı
  • İyot sayısı
  • Trans yağ asitleri
  • Gerçek ve teorik ECN42 arasındaki maksimum fark
  • Trigliseritlerin 2-pozisyonundaki toplam doymuş asitler
  • Eritrodiol
  • Uvaol Mumsu maddeler

Zeytinyağı tağşişi ve bu tağşişin hangi analizlerle anlaşılabileceği konusunda birkaç örnek vermek gerekirse:

-Zeytinyağına başka bitkisel yağların karıştırılması;

  • Sabunlaşmayan madde analizi
  • Toplam sterol miktarı ve sterol kompozisyonu
  • Yağ asidi kompozisyonu
  • Trans yağ asitleri içeriği
  • ECN42
  • Trigliseritlerin 2. Pozisyonlu palmitik ve stearik asit toplamı

-Zeytinyağına pirina yağı karıştırılması;

  • Eritrodiol ve uvaol miktarı
  • Alifatik alkoller
  • Vaks miktarı

-Doğal zeytinyağına rafine zeytinyağı karıştırılması;

  • UV ışığında özgül soğurma değerleri
  • Trans yağ asitleri içeriği
  • Stigmastadien miktarı

Laboratuvarımız tağşiş ve taklidin saptanmasına veya kalitesinin ispatlanmasına yönelik yaptığı analizlerle hizmet vermektedir. Bu analizler kimyasal ve fiziksel analizleri kapsamakta olup analizlerimiz kalite standartlarımıza uygun TSE, AOAC, COI, AOCS gibi ulusal ve uluslararası kabul görmüş güncel metotlarla gerçekleştirilmektedir.


Bilim Sağlık ve Laboratuvar Hizmetleri © 2024 All Rights Reserved