Gıda, insan vücudunun büyüme, gelişme ve yaşamını sürdürme için tükettiği besin maddeleridir. Gıdalar; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğelerini içerir ve enerji sağlar. Temel olarak gıdalar şu kategorilere ayrılır:
Gıda sadece beslenme amacıyla değil, aynı zamanda sağlık ve güvenlik açısından da kritik öneme sahiptir.
Gıda analizleri, bir gıdanın bileşimini, kalitesini ve güvenliğini belirlemek için yapılan laboratuvar testleridir. Amaç, hem tüketici sağlığını korumak hem de gıda üretiminde kaliteyi sağlamaktır. Gıda analizleri şu başlıklar altında yapılabilir:
Başta Et ve et ürünlerinde kas ve yağ dokusu dışında kalan hiçbir hayvansal dokunun bulunmaması
Ambalaj materyalinden kaynaklanacak risklerin gıdaya geçişini hesaplanması
Özetle, gıda analizi hem insan sağlığı hem de üretici ve tüketici açısından kritik bir gerekliliktir. Laboratuvar testleri sayesinde gıdaların güvenliği ve kalitesi garanti altına alınır. BİLİM LABORATUVARLARI, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilmiş faaliyet iznine sahip, “TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği” standardına göre akredite edilmiştir.